A világ leggazdagabb országai (2014) Gyerekvállalás az EU országaiban: szabadságok és járandóságok - infografika Infografika a 0-8 éves gyermekek médiafogyasztási szokásairól Mámor és Instagram - infografika

Megosztás

2013. okt. 22.

Nőtt a piackutatókba vetett bizalom

A GfK Hungária idén is felmérte a lakosság egyes szakmák iránti bizalmának mértékét hazánkban. Az átrendeződések ellenére az élbolyban számottevő változás nem történt 2008 óta, továbbra is a tűzoltók, a postások, valamint a pedagógusok élvezik a legtöbb válaszadó bizalmát.

A GfK Hungária a lakosság egyes szakmák iránti bizalmának mértékét 2013-ban újra felmérte. Arra a kérdésre, hogy "mennyire bízik meg Ön az alábbi szakmák képviselőiben, illetve az alábbi intézményekben?” tízből kilenc megkérdezett a tűzoltóknak, a postásoknak és a tanároknak/tanítóknak szavazott bizalmat. Ez utóbbi csoportban egyébként 2008-hoz képest (81 százalék) közel 10 százalékkal bíznak többen 2013-ban.

A lista 4-5. helyén az orvosok és a katonaság áll: nekik idén 84, illetve 79 százalék szavazott bizalmat, közel azonos arányban mint a korábbi években egészen 2008-ig visszamenőleg.

A 74 százalékkal a 7. helyen végzett rendőrök iránti bizalom pozitív irányba fejlődött a válság kezdete óta, csakúgy, mint a környezetvédők (71 százalék) és jótékonysági szervezetek (62 százalék) irányában. Ez utóbbi csoport mintegy 10 százalékkal több válaszadót volt képes megnyerni magának az elmúlt öt évben.

"Egyaránt nőtt a bizalom a szakszervezetek és a vállalatvezetők felé, így mindkét kör a bizalmi nyertesek közé tartozik” – mondta el Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója, majd hozzátette, hogy "e két szakma képviselőinek megítélése a számok tükrében gyakorlatilag teljesen kiegyensúlyozott, hiszen a válaszadók 51-51 százaléka szavazott nekik bizalmat”.

A papság továbbra is minden második (52 százalék), az újságírók pedig tízből három válaszadó bizalmára számíthatnak (34 százalék), az ő esetükben számottevő változás nem látható a 2008. évi adatokhoz képest.

Bizalmi veszteséget könyvelhetnek el az ügyvédek, akik iránt bizalommal a 2008. évi 60 százalék helyett 2013-ban már csak a válaszadók 53 százaléka fordul. A reklámszakemberekben és marketing szakemberekben bízók aránya némiképp mérséklődött. Ugyanakkor feltehetőleg a gazdasági válság eredményeképpen bizalmi válsággal küzd a bankárszakma, akik a korábbi tízből öt válaszadó helyett idén mindössze tízből három megkérdezett bizalmát élvezik.

A bizalmi lista legvégén a politikusok állnak, akiknek mindössze a megkérdezettek 16 százaléka szavazott bizalmat idén. Ez az eredmény – bármilyen alacsony – javulást mutat a 2009. és 2010. évben mért arányhoz képest és gyakorlatilag visszaállt a 2008-as szintre (17 százalék).

Az egyes szakmák képviselőinek bizalmat szavazók aránya, 2008 és 2013

Forrás: Szakmák iránti bizalom,GfK Hungária
A kutatásról: A "szakmák iránti bizalom” vizsgálat 1000 fős országosan reprezentatív mintán készült személyes megkérdezéssel a 15-69 évesek körében. Az adatok felvétele 2013. augusztusában történt.
Forrás: GfK

Szerzői jogok és a korrekt információ-felhasználás

További kutatási eredmények, érdekességek Magyarországról és a világról a ZIPP.hu-n

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.